PvdA Oldenzaal: zorg dat de energietoeslag terechtkomt bij iedereen die daar recht op heeft

Door Nick Kramer op 14 augustus 2022

In het afgelopen jaar zijn de energieprijzen explosief gestegen. Veel kwetsbare huishoudens kunnen rekeningen hierdoor niet langer betalen. Ook huishoudens die zich voorheen niet hoefden te bekommeren over hun maandelijkse uitgaven, dreigen nu geraakt te worden in hun portemonnee. Daarom kunnen huishoudens sinds dit jaar een eenmalige energietoeslag van € 800 ontvangen, wanneer minder verdiend wordt dan € 1.244,54 (alleenstaande) of € 1.777,94 (samenwonend) per maand. Deze eenmalige energietoeslag is in juli verhoogd naar € 1.300. Het Rijk noemt het inkomen van 120% van het sociaal minimum als een van de weinige criteria. Ook dienen aanvragers ouder te zijn dan 21 jaar.

De gemeente Oldenzaal stelt echter een aanvullend criterium in haar voorwaarden. Zo dient het energiecontract van de woning op de naam van de aanvrager te staan. Hierdoor vallen bewoners van een aantal aanleunwoningen bij zorgorganisaties buiten de boot, omdat zij via de zorgorganisatie energie afnemen. Hierdoor worden de gemaakte kosten verwerkt in de inclusieve huurprijs en is het voor deze groep inwoners niet mogelijk om aan te tonen dat zij een direct contract hebben afgesloten met een energieleverancier, terwijl diezelfde inclusief huur in de afgelopen maanden gestegen is. Het gaat hier tenminste over huishoudens woonachtig in drie aanleunwoningen bij de Mariahof (Oldenzaalse Zorgfederatie) en een aantal huishoudens woonachtig in de aanleunwoningen bij de Molenkamp (Zorggroep Sint-Maarten). Tijdens de behandeling van de kadernota op 4 juli in de gemeenteraad heeft de PvdA Oldenzaal hier vragen over gesteld. Volgens raadslid Nick Kramer wijkt de gemeente met haar aanvullende criterium af van de criteria die vanuit het Rijk geformuleerd zijn.

Tijdens het debat inzake de kadernota 2023 op 13 juni 2022 heeft de verantwoordelijk portefeuillehouder toegezegd na te gaan waarom de aanvullende criteria überhaupt gesteld zijn en na te gaan welke groepen door deze aanscherping benadeeld worden. Uit de schriftelijke beantwoording van de portefeuillehouder blijkt dat bewoners een contract met een energieleverancier dienen te hebben, zodat zij aan kunnen tonen energielasten te hebben. Omdat dit laatste de grondslag is van het aanvullende criterium, is – zo blijkt uit de schriftelijke beantwoording – een betalingsspecificatie van de inwoner van een aanleunwoning waaruit blijkt dat de energielasten zijn toegenomen ook voldoende. Wethouder Christenhusz doet daarop het voorstel om “na te gaan hoe we dit specifiek voor deze doelgroep nogmaals onder de aandacht kunnen brengen”. De PvdA Oldenzaal heeft laten zich te kunnen vinden in dit voorgenomen besluit.

Wel laat Nick Kramer namens de PvdA Oldenzaal weten op korte termijn schriftelijke vragen te gaan stellen over kamerbewoners, die ook recht hebben op energietoeslag. Dit doet de PvdA Oldenzaal naar aanleiding van een uitspraak die de Gelderse rechtbank onlangs deed, waarin geoordeeld werd dat studenten onterecht uitgesloten worden van een eenmalige energietoeslag.

Nick Kramer

Nick Kramer

Ik vind dat elke Oldenzaler binnen de grenzen van zijn kunnen de verplichting heeft om bij te dragen aan onze lokale samenleving. Ik heb deze grens nog niet bereikt. Daarom wil ik mijn bijdrage gaan leveren aan het lokale bestuur van de gemeente Oldenzaal, in welke hoedanigheid dan ook. In tegenstelling tot veel (aspirant-)politici heb

Meer over Nick Kramer