Op naar 2023

Door Nick Kramer op 24 december 2022

Beste leden,

Deze week vieren we kerstmis: een goed moment om stil te staan bij de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar. Ook is Kerstmis een goed moment om stil te staan bij de mensen om je heen en bij de personen die het afgelopen jaar belangrijk voor je zijn geweest.

Laat ik allereerst voor mezelf spreken: het was een bewogen jaar met veel ‘eerst keren’. Denk hierbij aan de eerste keer verkiesbaar zijn, de eerste keer verkozen worden en de eerste keer het woord nemen in de raadzaal. Al met al waren er genoeg zaken die bloeddruk verhogend werkten. De hoogte van mijn bloeddruk is echter niet hetgeen dat ik met jullie wil delen. Zoals gezegd wil ik stilstaan bij een tweetal hoogtepunten van het afgelopen politieke jaar.

Raadsprogramma Samen vooruit: juist nu
Dit jaar heeft de Oldenzaalse gemeenteraad geëxperimenteerd met een raadsprogramma. In onze nieuwsbrief van 30 april zijn wij dieper ingegaan op de inhoud van zo’n raadsprogramma en onze inzet. In verschillende sessies zijn gemeenteraadsleden bijgepraat door ambtenaren, inwoners, ondernemers, verenigingen en maatschappelijke organisaties. In totaal hebben wij ongeveer twintig avonden gespendeerd aan het raadsprogramma. Op 7 november heeft de gemeenteraad dan eindelijk het raadsprogramma Samen vooruit 2022-2026: juist nu unaniem vastgesteld. Het resultaat mag er zijn: veel formuleringen en passages zijn letterlijk overgenomen uit het verkiezingsprogramma dat wij in opmaat naar de verkiezingen met jullie gedeeld hebben. Denk hierbij aan uitspraken als “wonen is een recht” en “een gemeente met een gezicht”. Hier zijn wij ontzettend trots op. In de komende jaren gaan wij erop toezien dat de raads-breed uitgesproken ambities waargemaakt worden.

Toenemende armoede
We hebben dit jaar gezien dat leven tikken uit kan delen. Bijvoorbeeld wanneer je je baan verliest, wanneer je ziek wordt, wanneer je geen eerlijke kans krijgt of wanneer je je onveilig voelt. Zo veerkrachtig als wij Oldenzalers zijn, herstellen wij van deze tikken. Wij proberen vaak zelf te herstellen van zo’n tik en als dat niet lukt, kunnen wij vaak terugvallen op de hulp van een ander: met een duwtje in de rug en een arm over onze schouder heen. In tijden als deze kunnen we er niet langer op rekenen dat onze Oldenzalers op eigen kracht kunnen herstellen. Sterker nog: op het moment dat het leven niet langer tikken uitdeelt, maar klappen, moet er een lokale overheid klaarstaan die een hand reikt aan de mensen die vandaag de dag nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden. Wij moeten degene zijn die onze inwoners geven wat ze op dit moment het hardste nodig hebben: perspectief en een eerlijke kans om weer vooruit te durven kijken. Maar hoe doen we dat in een tijd waar de prijzen van energie de pan uitrijzen en boodschappen onbetaalbaar worden? Het antwoord van de Partij van de Arbeid is: met het instellen van een (tijdelijk) noodfonds, waar onze inwoners en verenigingen een beroep kunnen doen op het moment dat zij als het gevolg van armoede niet langer voor zichzelf kunnen zorgen. Tijdens het begrotingsdebat hebben wij de gemeenteraad weten te overtuigen, waardoor we met trots kunnen zeggen dat er een gemeente met een gezicht klaarstaat in tijden waarin dat het hardste nodig is.

Op naar volgend jaar
Zoals het een goed sociaaldemocraat betaamd zijn wij niet tevreden met de behaalde resultaten. Daarom gaan we volgend jaar met hernieuwde energie aan de slag om de beloftes uit ons verkiezingsprogramma waar te maken. Voor nu wensen wij iedereen een zalig kerstfeest toe. Geniet daarbij van elkaar, ook al kan het voorkomen dat het momenteel tegenzit.

Leon en Nick

Oh ja: onze fractiekamer staat op dinsdagavond altijd open voor iedereen die langs wil komen. Meld je vooraf even aan door een WhatsApp-bericht of mail te sturen naar Nick Kramer via 06-10644097 of [email protected].

Nick Kramer

Nick Kramer

Ik vind dat elke Oldenzaler binnen de grenzen van zijn kunnen de verplichting heeft om bij te dragen aan onze lokale samenleving. Ik heb deze grens nog niet bereikt. Daarom wil ik mijn bijdrage gaan leveren aan het lokale bestuur van de gemeente Oldenzaal, in welke hoedanigheid dan ook. In tegenstelling tot veel (aspirant-)politici heb

Meer over Nick Kramer